Förbättring av stallklimat hos ekologiska höns och kycklingar
Syftet med projektet är att visa att det går att förbättra stallmiljön och därmed djurhälsan genom minskad ammoniakavgång i gödsel och ströbädd. Genom att tillsätta Aveferm, ett probiotiskt fodertillskott, i fodret och i ströbädden binds kvävet och även ammoniaken i ströbädden. Det medför att stallklimatet och inomhusmiljön förbättras samtidigt som utsläppet av ammoniak till utomhusmiljön minskar. Näringsämnen blir kvar i gödseln och ökar gödselns värde samtidigt som det är bra för klimatet och för miljön. Ett bättre resursutnyttjande i det regenerativa jordbruket leder till bättre ekonomi och ökad konkurrenskraft.
Målet med projektet är att kunna visa att alla, både stora och små ekologiska producenter inom framför allt ägg- och kycklingnäringen skall kunna använda sig av fermentering för att få en förbättrad stallmiljö, bättre djurhälsa och i förlängningen en bättre jord och ett bättre klimat. Detta ger då ett hållbarare jordbruk med förbättrad lönsamhet och konkurrenskraft.
Vi har nu en rapport från projektet som vi blir glada om ni läser. Vi har sett en förbättrad produktion, samt en bättre stallmiljö under projekttiden. Mer finns att läsa i rapporten. Vi kan se att det går att få ett bättre foderutnyttjande med hjälp av mikroberna, vilket resulterat i att vi tillsammans med Svenska Ägg och KRAV sökt pengar för att ta fram en unik lösning när det gäller proteinkoncentrat utan fiskmjöl.
Här nedan finns en länk till rapporten, samt några tankar från småskalig produktion.
http://media1.mallbyeko.se/2024/11/Slutrapport-projekt-2021%E2%80%933889.pdf
http://media1.mallbyeko.se/2024/11/Tankar-fran-den-smaskaliga-garden.pdf
Projektperiod: 14 oktober 2021 – 1 maj 2024
Projektägare: Mällby Lantgård AB
Samarbetspartner: Ekologisk Fjäderfäproduktion, Åsa Odelros AB, Berga Gård AB, Stensjö Ägg AB mfl.
Finansiering: Jordbruksverket, inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 och delvis finansierat av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Föreningen har beviljats projektstöd från Livsmedelsstrategin för att genomföra rådgivning och information till ekologiska fjäerfäproducenter samt andra aktörer i äggbranschen.
Artikel i tidningen Fjäderfä "Framtidens proteinfoder"