Förbättring av stallklimat hos ekologiska höns och kycklingar
Syftet med projektet är att visa att det går att förbättra stallmiljön och därmed djurhälsan genom minskad ammoniakavgång i gödsel och ströbädd. Genom att tillsätta Aveferm, ett probiotiskt fodertillskott, i fodret och i ströbädden binds kvävet och även ammoniaken i ströbädden. Det medför att stallklimatet och inomhusmiljön förbättras samtidigt som utsläppet av ammoniak till utomhusmiljön minskar. Näringsämnen blir kvar i gödseln och ökar gödselns värde samtidigt som det är bra för klimatet och för miljön. Ett bättre resursutnyttjande i det regenerativa jordbruket leder till bättre ekonomi och ökad konkurrenskraft.
Målet med projektet är att kunna visa att alla, både stora och små ekologiska producenter inom framför allt ägg- och kycklingnäringen skall kunna använda sig av fermentering för att få en förbättrad stallmiljö, bättre djurhälsa och i förlängningen en bättre jord och ett bättre klimat. Detta ger då ett hållbarare jordbruk med förbättrad lönsamhet och konkurrenskraft.
Projektperiod: 14 oktober 2021 – 1 maj 2024
Projektägare: Mällby Lantgård AB
Samarbetspartner: Ekologisk Fjäderfäproduktion, Åsa Odelros AB, Berga Gård AB, Stensjö Ägg AB mfl.
Finansiering: Jordbruksverket, inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020 och delvis finansierat av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Föreningen har beviljats projektstöd från Livsmedelsstrategin för att genomföra rådgivning och information till ekologiska fjäerfäproducenter samt andra aktörer i äggbranschen.
Artikel i tidningen Fjäderfä "Framtidens proteinfoder"