HemFöreningenKycklingÄggKonsumentMärkningReportageWebbshopLänkarProjektResurscentrum
BESÖKSRÄKNARE
681789

Stig och Joakim Nilsson


Ett gäng vita ekohönor får komma ut i rastgården – äntligen är fågelinfluensa – faran över för denna gången!

 

 Hos Nilssons i Flattinge fullständigt sjuder det av aktivitet, man har sedan länge haft nötkreatur och skog som man tidigt kombinerade med Bo på Lantgård. Tyska turister är en specialitet!


I dag har finns det också ett ekologiskt hönshus och 6000 ekohönor i Flattinge. Man levererar de flesta äggen till Kronägg. Stig och sonen Joakim med sambo Ann-Sofi är engagerade i jordbruket och djurskötseln.

 

 

 

 

En dotter Susanne har nyligen startat upp ett ostkakebageri. Till bageriet hör som sig bör ett litet kafé som går att boka för möten och kurser. Nu är det inte bara ägg i ostkakan och Susanne berättar att hon får köpa in mjölk som är producerad lokalt i bygden.

Färdig produkt!

Susannes ostkakegryta.

 Kristina, mamma till Joakim och Susanne samt maka till Stig berättar engagerat om den senaste planen med en vävstuga på 70 m2.

Ostkaketillverkningen är ett direkt komplement och det höjer förädlings-värdet på de ekologiska äggen. Betalningssystemet från äggpackerier och handel premierar medium och large storlek på äggen genom att avräknings-priset är högt för dessa äggstorlekar och oförskämt lågt för small och extralarge ägg. Genom egen förädling på gården får man ut ett bättre pris för äggen. Småäggen, eller nybörjaräggen dvs de ägg som den unga hönan värper de allra första veckorna finns det ingen marknad för heller men som de borde kunna säljas som dekorationsägg på t ex sallader
– mycket bättre än vaktelägg som är svåra att producera.

Att familjen får saker att hända är inte underligt, man frågar sig snarare vad som ska hända härnäst! Det blir alltid spännande besök och livliga diskussioner.

Försöker man ställa upp gårdens folk i förgrunden springer hönsen snabbt in till den trygga verandan! Joakim och Ann-Sofi arbetar med gårdens djurskötsel.

 

Familjeråd vid frukost i kaféet!

 

Fakta Stig och Joakim Nilssons gård

6 000 ekologiska hönor
Levererar huvudsakligen till packeri

Övrig produktion:
Nötkreatur
Skogsbruk
Bo på lantgård
Café
Ostkakebageri

Stig och Joakim Nilsson
Flattinge
286 91 Vittaryd

Hönan