HemFöreningenKycklingÄggKonsumentMärkningReportageWebbshopLänkarProjektResurscentrum
BESÖKSRÄKNARE
681788

Vrånghult gård

Familjen Stensson har även växtodling på gården Vrånghult. I bakgrunden ses bostadshuset. Foto: Sven Secher

 

Vrånghult gård ligger 3 km söder om Vänern i en liten socken som heter Tranum, mitt i det västgötska jordbrukslandskapet.

 Sten Sture Stensson sköter det mesta av verksamheten på gården, både hönor och odlingar. Jag är mer eller mindre uppväxt med ägg, berättar Sten Sture. Redan i 12-13 årsåldern började jag sköta höns som ersättare på den gård där min far arbetade.


Varför ekologiska ägg?
Den egna verksamheten startade 1982 då Sten Sture fick möjlighet att arrendera gården Vrånghult. Att det skulle bli värphöns var rätt naturligt.

Sten-Sture Stensson äter själv ägg med stor glädje.

Tidigare hade det varit tjuruppfödning på gården så Sten Sture startade lite försiktigt med att inreda ladugården för höns. 1982 var det inte många som tänkte på ekologisk produktion och frigående utan det var burhöns som gällde. Han byggde ut verksamheten 1988 och utökade ytterligare 1996 för att kunna ha heltidsförsörjning på gården. Sista utökningen sammanföll med förbudet mot att ha hönsen i bur så det blev att bygga för frigående höns. Packeri Svenska lantägg i Skara tyckte att Sten Sture skulle satsa på ekologisk produktion. Det fanns få storskaliga producenter av ekologiska ägg och efterfrågan var stor. Det högre priset på äggen var också en drivkraft även om produktionen kostar lite mer i tid och pengar, säger Sten Sture. Det är en satsning som jag inte ångrar, fortsätter han.

Äggen och framtiden
Under de senaste åren har försäljningen av ägg och speciellt ekologiska ägg gått lite sämre, berättar Sten Sture. När det var dags att utöka igen 2001 var packeriet inte lika intresserade av ekologiska ägg utan nu fick han rådet att satsa på konventionell produktion i stället.

Om efterfrågan på ägg ökar och det går att få leveranserna till packeriet säkrade skulle jag gärna utöka ytterligare, gärna med ekologisk produktion. Jag har maskinkapacitet för en utökning, så det är bara att bygga stallet, säger Sten Sture.

Det som är problematiskt är att de ekologiska äggen måste konkurrera med de konventionella på lika villkor fastän den ekologiska produktionen är betydligt dyrare, fortsätter Sten Sture.

Sten Sture hoppas att den ekologiska produktionen ska öka. Jag märker en tendens att alltfler tittar på livsmedlens kvalitet, och inte bara priset, vilket borde gynna det ekologiska, säger han. Det finns en anledning till att vissa livsmedel är billiga. Det kostar att producera livsmedel av hög kvalitet, avslutar Sten Sture.

Sten-Sture Stensson har höns i flera stall och han har både ekologisk och konventionell äggproduktion.
 

Fakta Vrånghult gård

5 500 ekologiska hönor av rasen Bovans
15 000 hönor i konventionell produktion
Producerar ca 95 ton/år (ekologiska ägg)
Levererar till packeri

Övrig produktion:
Spannmål på 85 ha

Sten Sture Stensson
Vrånghult
530 30 TUN 


 

Hönan