Om äggmärkning
I Sverige fanns det i januari 2005 148 st registrerade äggpackerier. Dessa packar ägg från ca 5 miljoner värphöns. Varje dag, året runt, transporteras ca 5 miljoner ägg från producenter till packerier där de klassificeras, märks, förpackas och sedan transporteras ut till konsumenterna.
Varje konsument kan genom äggens producentnummer lätt ta reda på under vilka omständigheter ägget är producerat .
Första siffran anger produktionsform:
0: Ekologisk produktion
2: Ägg från frigående höns inomhus
3: Ägg från burhöns
Nästa bokstavskombination står för produktionsland:
SE: Sverige
FI: Finland
DK: Danmark
Sista 3-siffriga kombinationen anger produktionsanläggning/gård varifrån ägget härstammar. Koden är unik för varje gård.
Här nedan kan du söka efter gården som producerat dina ekologiska ägg.
0SE349 * Stig och Joakim Nilsson
Flattinge
286 91 VITTARYD
0SE361 * Sten Sture Stensson
Vrånghult
530 30 TUN
0SE392 * Båsbo Ägg AB
Båsbo
643 96 JULITA
0SE428 * Springsta Säteri AB
725 97 VÄSTERÅS
0SE528 * Mällby lantgård
Vallahedv. 56
471 72 HJÄLTEBY
0SE544-1
0SE544-2 * Pathrik och Carin Ahlsén
Lilla Greby
590 62 LINGHEM
0SE555 * Sanda Hönseri AB
Pl 1048
136 91 ÖSTERHANINGE
0SE564 * Kopparfly Sprättägg
Kopparfly 131
382 90 ÖRSJÖ
0SE627
0SE628 * Söderåsens ekoägg
Bångstorp
260 23 KÅGERÖD
0SE693 * Segerhults Gård & Såg AB
Segerhult
643 96 JULITA