Att sätta pris på en hönas liv
Det svenska ägget (lite generell äggfakta)
En bondomelett kan mycket väl göras efter principen man tager vad man haver. I den klassiska versionen ska det dock vara rökt kött, lök och potatis. Snabblagad, god omelett!
2 port.
3 ekologiska ägg
3 msk vatten
salt, peppar
150 gram skinka
7-8 normalstora kokta potatisar
purjolök eller gul lök
Skala och skär de kokta potatisarna i stora kuber. Fräspurjoringar eller hackad lök i lite smör/margarin i stekpanna, stek sakta i 4-5 min utan att löken tar färg. Lägg i skinkan och potatisen och stek allt ett par minuter. Vispa ihop äggen med vattnet helt lätt. Salta lite och tag några tag med svartpepparkvarnen.
Slå smeten över lökpotatisen och grädda omeletten färdig på vanligt sätt, det vill säga lyft lite i äggsmeten undan för undan medan den stelnar.
Var lite sparsam med värmen.
Strö över kryddgrönt och servera dierkt ur pannan.
4 port.
4 ägg (ekologiska naturligtvis)
3 dl mjölk
4 skivor vitt bröd
salt och peppar
Vispa ihop ägg och mjölk. Smaka av med lite salt o peppar.
Doppa brödskivorna i äggblandningen och stek dem tills de blir gyllenbruna.
Servera med lingon eller äppelmos bacon eller skinka.
4-6 port.
2½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella naturell
1 pkt broccoli (250 g)
2 tomater
2 dl mjölk
2 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
2 dl riven lagrad ost ex grevé
Hacka samman mjöl och smör. Tillsätt kesella, arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Låt stå i kylen 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, 200 grader. Koka broccolin och skär den i bitar. Skiva tomaterna. Vispa ihop mjölk, ägg, vitlök och kryddor. Lägg broccoli och tomater i pajskalet. Häll över ägg/mjölk blandningen. Strö på riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
4 port.
2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
5 dl färska blåbär (eller 2 pkt frysta á 225 g)
½ dl socker
Blanda vetemjöl, vetegroddar och salt. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop till en smet. Häll i resten av mjölken och vispa i äggen. Häll smeten i en smord långpanna. Fördela blåbären jämnt över smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Strö över socker och servera med glass.
Coq au vin är ett mycket gammalt recept skapat under romartiden.
Obs! Tillaga inte i järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
Till kokning
1 stor kokhöna eller 2 små
1 flaska rött torrt vin
ca 7 dl vatten
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 ‐3 klyftor vitlök
0,5 tsk rosmarin
2 lagerblad
Buljongen
Reducera kokspadet d.v.s. låt spadet koka utan lock tills minst hälften kokat bort.
Koka till ca 10 min av buljongreduceringen lägg i 5 späda morötter delade i 3 cm långa bitar
Till sås
100 g bacon
1 vitlöksklyfta
400 g champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 tsk torkad timjan
3 dl kokhönsbuljong
3 msk crème fraiche
Färskpressad citronsaft
8 st charlottenlökar
½ purjolök
Salt och peppar efter smak
1. Dela hönan i mindre bitar och lägg dem i en gryta, tillsätt vinet och vattnet så att hönsbitarna
är täckta
3. Tillsätt de övriga ingredienserna till kokningen
4. Låt koka i 2‐3 timmar tills hönan är klar
5. Rensa och skiva hönan och sila spadet
6. Skala charlottenlökarna och fräs dem så att de blir mjuka. Skär den gröna delen av purjolöken
i 1 cm bitar
7. Skölj färska champinjoner och skär dem i mindre bitar om de är stora.
8. Tärna baconet. Fräs baconet och svampen tillsammans med purjolöken och vitlöken i en
gryta.
9. Tillsätt timjan och rör ner mjölet.
10. Tillsätt kokhönsbuljong, citronsaft och de förkokta morötterna.
11. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citronsaft och rödvin.
12. Koka upp och tillsätt det skivade hönsköttet
Servering
Klipp över rikligt med persilja.
Servera med ris eller potatis och en bladsallad.
Ekologiskt hönskött är nyttigt och gott
Eller en typ av ugnspannkaka med höna från Kroatien – receptet kommer från
Mekto Ganic´ s nya kokbok "Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk ‐ pasta,
pajer piroger och mycket mer!"
4 portioner
2 tsk havssalt
½ dl olivolja
3 msk olivolja
2 ägg
3 dl mjölk eller 1 ½ dl vatten
1 ½ dl kokosmjölk
1 dl yoghurt eller 1 dl kokosgrädde
1 msk äppelcidervinäger
100 gram bovetemjöl (ca)
100 gram rårismjöl (ca)
1 stor grovriven zuccini
1 tsk havssalt
en nypa svartpeppar
Topping
1 dl gräddfil eller kokosgrädde
Värm ugnen till 200 grader. Skölj rent och putsa hönset och gnid in den med
havssalt och olivolja. Lägg den i en ugnsfast form. Stek den i nedre delen av ugnen i
ca 1 timme. Jag har en form med lock som bevarar saftigheten. Annars fungerar
det bra med folie istället.
Under tiden rör du ihop ägg, mjölk, yoghurt och mjöl. Smeten ska vara något
tjockare än en pannkakssmet. Rör nu i den rivna zuccinin. Smaka av med havssalt
och svartpeppar.
Ta ut hönset ur ugnen. Rensa bort ben och brosk. Häll olivolja i en ugnssäker form
ca 20 * 30 cm. Sätt in formen i ugnen så olivoljan blir varm. Ta ut formen ur ugnen
och lägg i hönset. Häll smeten över hönset och ställ in formen i nedre delen av
ugnen i 15 minuter. Minska värmen till 175 grader och grädda i 10 minuter till.
Fördela gräddfil över smeten. Grädda i 10 minuter till.
Serveras med färsk spenat och tzatziki
Marengo är en maträtt som
kejsar Napoleon I ska ha blivit
serverad efter att ha vunnit
Slaget vid Marengo år 1800.
Rätten gjordes med de
råvaror som fanns
tillgängliga. Ingrediensema är
förutom kyckJing eller höna
exempelvis kräftor,
champinjoner, krossade
tomater, vitt vin och vitlök.
Enligt originalreceptet ska
fågeln serveras med friterade
ägg, rostade brödskivor och kokta kräftor.
Obs! Tillaga inte Mustig Höna Marengo i en oemaljerad järngryta. Syran från
vinet löser ut järn som missfärgar rätten.
Till kokning
1 stor kokhöna eller 2 små
3 dl vitt vin
ca 15 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 ‐3 klyftor vitlök
Till reduceringen
Reducera kokspadet d.v.s. koncentrera smaken genom att låta spadet koka
utan lock tills mer än hälften kokat bort.
Till såsen
8‐10 små gula lökar
ca 200 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl kokhönsbuljong
2‐3 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
2 tsk Sweet chili
salt och peppar efter smak
1. Dela hönan i mindre bitar och lägg dem i en gryta
2. Tillsätt vinet, tomaterna och vattnet så att hönsbitarna är täckta
3. Tillsätt de övriga ingredienserna.
4. Låt koka i 2‐3 timmar tills hönan är klar. Ta bort skummet.
5. Rensa och skiva hönan och sila spadet.
6. Reducera (koka bort vattnet) tills ca ett par dl kokspad är kvar.
7. Skala och hacka löken.
8. Skölj färska champinjoner och skär dem i mindre bitar.
9. Fräs svampen tillsammans med löken och vitlöken i en gryta och rör
ner mjölet.
10. Tillsätt buljong och smaka av med salt och peppar.
11. Koka upp och tillsätt det skivade hönsköttet
Eventuellt kan du också smaka av med konjak. vill du "lyxa" till det kan du
blanda i kräftstjärtar och svarta oliver. Garnera med färsk basilika, oregano
eller persilja
Servera med spagetti. Det går också att servera med brödkrutonger (vitt
bröd stekt i olivolja) och stekt ägg.
Variera receptet genom att under ca 10 min koka skivad potatis i buljongen
(under reduceringen) som sedan blandas i och värms vid sista uppkoket.